A fa modifikálás egy hőkezelésen alapuló eljárás, ami egyedi, különleges megjelenést ad a fának, ezentúl szerkezeti, minőségi tekintetben is jelentős előnyökkel jár. De hogyan is zajlik ez a folyamat?

Célja

A fa modifikálás egy hőkezelésen alapuló eljárás, amelyet különböző céllal alkalmazunk a fa anyagokon.

Szerkezeti jellemzők javítása. Az időjárás körülményeinek, illetve átlagosnál nagyobb terhelésnek kitett termékek esetén a hőkezelés alkalmazása segít a faanyag szerkezetének javításában. Javul a fa tartóssága, szilárdsága.

Esztétika. A modifikálás során a fa színe sötétül. Az eljárás különböző paramétereitől, mint a hőmérséklet és a kezelés ideje, különböző színárnyalatokat érhetünk el vegyi anyagok használata nélkül. Ellentétben a festék és pác anyagokkal a modifikálás során a fa teljes keresztmetszetében szineződik.

Kártevők elleni védelem. A legtöbb faanyag esetében találkozhatunk különböző kártevőkkel, az egyedi bútoroknál használt különleges formájú idős fák esetében ez fokozottan igaz. Az ilyen kártevők lárváit vegyszerekkel, olajokkal kezelhetjük vagy választhatjuk a hőkezelést is, mely szintén egy hatékony megoldás erre a problémára.

A folyamat

A fát méltan hívhatjuk az egyik legideálisabb nyersanyagnak, hiszen fenntartható, megújuló, széles körben felhasználható anyagról van szó, mely teljes mértékben lebomló vagy többlet energiát adó anyag. Gyengeségeit az időjárás tűrő képességében találjuk. A különböző modifikálási eljárások hivatottak a fa tartósságán, szerkezeti tulajdonságain javítani. Fontos megemlíteni, hogy a modifikált fa semmivel sem jelent nagyobb környezeti kockázatot, mint a kezeletlen fa anyagok.

Hőkezeléssel színezett fa alapanyagaink - kutyafaja.hu

A fa ilyen jellegű szerkezet-javításával már a '30-as évektől kezdve foglalkoztak (Lignostone, Lignifol, Staypack, stb.). Napjainkban ez a technológia jelentős megújúláson ment keresztül, melynek oka az építőiparban megerősödő igény a fenntartható nyersanyagok használatára, valamint a környezetvédelmi szempontokból erősen redukált vegyszerhasználati irányelvek megjelenése.

A thermo-modifikált fa anyagok előállításában piacvezető helyet foglal el Finnország, Hollandia, Németország, Franciaország, Dánia és Ausztria. Az alkalmazott eljárások némileg különböznek egymástől, de alapvetően a fűrészáru 160 ℃ - 260 ℃ közötti hőkezelésén alapulnak.

A holland szakemberek által kifejlesztett és a Plato International Company által levédett eljárás lépései:

  • Hidro termolízis során 4-5 órán keresztül 160 ℃ - 190 ℃ közötti párás, magas nyomású környezetben tartják a fát.
  • Szárítás során a 10%-os egyensúlyi nedvességtartalom elérése a cél, mely kb 3-5 napig is eltarthat.
  • A harmadik lépés során a fát újabb hőkezelésnek teszik ki 170 ℃ - 190 ℃ között 14 -15 órára, de ezúttal száraz körülmények között.
  • Az utolsó lépés során a fa nedvességtartalmát vissza emelik a normál szintre.

Manapság egyre elterjedtebb eljárás és számos helyen alkalmazzák a modifikált fa alapanyagokat a kések nyelétől kezdve a hollandiai csónakházakig vagy a parkokban található padokig.

A termékeinkhez használunk hőkezeléssel színezett anyagokat, melyek teljes keresztmetszetükben rendelkeznek a kezelés adta sötét színárnyalattal. Számunkra ez azért előnyös, mert az utómunkálatok során sem veszítenek kontrasztjukból az egymás mellé illesztett és utólag szintbe csiszolt anyagok.

Tekintse meg termékeinket a webáruházunkban!
További ötlekért, érdekességekért kövessen minket facebookon, instagramon!

Olvasd el a természetes lakberendezésről szóló cikkünket is: ITT!