Elbúcsúztunk a 2019-es évtől amikor is az év rovara (merthogy ilyen is van) a cincér lett. Megmutatjuk hogy a népi nyelven farontó bogarak közé tartozó cincéreket mi miért is tartjuk kis művészeknek.

Forrás: WIKIMEDIA COMMONS

Aki tanult környezetismeretet általános iskolában, annak a fenti mondat ismerősen cseng. Van egy bogár, aki hangosan cincog, ha megtámadják; óriási "bajsza" van; és 2-3 cm-es járatokat rág a fák törzsébe. Ők a cincérek. A nagy hőscincér (Cerambyx cerdo LINNAEUS, 1758) egyike a legnagyobb termetű hazai rovaroknak, testhossza meghaladja az 5 cm-t is.

A nevét a hosszú bajsza miatt kapta, ami a hős huszárok bajszára emlékeztet, habár a cincérek esetében bajusza a nőstényeknek is van, bár kisebb ugyan. A cincér szó pedig a cincogó egyedi hangjukra utal. Ha megfogunk egy cincért, elképedve láthatjuk, hogy heves „bólogatásba” fog, mintha egyetértene ezzel a tettünkkel. Valójában az előtorát dörzsöli a középtorhoz, s ha fülünkhöz emeljük az elkeseredetten bólogató rovart, rögtön hallhatóvá válik kétségbeesett cincogása, amellyel jó eséllyel el szeretne riasztani minket attól, hogy elfogyasszuk. Elvégre ki enne meg jó szívvel például egy riadtan sipákoló hamburgert?

Magyarország középhegységi tölgyeseiben elég gyakori. A bogarak alkonyatkor és éjszaka aktívak. A tölgyek kifolyó nedveit szívogatják; az egészséges fákat rendszerint elkerülik.

Az említett "Év rovara" díjazottat minden évben három faj közül választhatják ki az érdeklődő szavazók immár 2015 óta. A három jelöltet a Magyar rovartani társaság vezetsége jelöli ki, melyek közül internetes szavazással választja ki a nagyközönség a győztest. Az idei év jelöltjei is megvannak már, mégpedig az ezüstös ősrovar, a selymes döglégy és a tavaszi álganéjtúró.

Bővebben a Magyar rovartani társaság oldalán olvashattok róluk.

"Csápi" - saját fotó - kutyafaja.hu

Műhelyünkben felelős fakitermelésből származó fákkal dolgozunk. Sérült fákból is készítünk termékeket, így került hozzánk igazi meglepetésként ez a kis "művész" is, aki egyedi mintázattal látta el egyes alapanyagainkat. Az ilyen jellegű sérülések megakadályozzák, hogy a faanyag un. épületszerkezeti minőségben kerüljön értékesítésre tetőszerkezetek, hagyományos tömeggyártású bútorok alapanyagaiként. A mi termékeink azonban lehetővé teszik, hogy kihasználjuk ezeket az egyedi mintázatokat és a tüzelőnek szánt fának is új, méltóbb életet adunk.

Az ilyen anyagok valamivel több előkészületi munkát igényelnek, hiszen kezelni kell a fát rovar űző szerekkel, mi azonban különös örömmel fogadjuk ezeket a darabokat, hiszen ezeket a mintákat, járatokat mesterséges úton leutánozni nagyon nehéz. A hozzánk került anyagokból a további, már nem kívánt rongálások elkerülése érdekében a cincért és egyéb kártevőket kilakoltatjuk különböző olajokkal, speciális szerekkel, melyek meggátolják a farontó bogarak újbóli beköltözését. Nem nagyon szeretik például a teafa- és hasonló ápolóolajok szagát, ízét. Ezeket a természetes olajokat bátran használhatjuk otthon, ha nem kívánt lakókat (pl. szú, termesz) észlelünk régi bútorainkban.A képen látható kis barátunk a munka során nem sérült. Kis művészünk - aki a Csápi nevet kapta - boldogan szaladt útjára egy akác erdőben.

kutyafaja.hu


Forrás:

Legyen tied a Webáruházunkban található termékek közül egy, melyen Csápi "keze" nyoma is rajta van!
További ötlekért, érdekességekért kövessen minket facebookon, instagramon!


Olvasd el az Természetes lakberendezsről szóló cikkünket is: ITT!