A Kende-kúria parkjában áll ez az igazi fa különlegesség. A kastély mögötti tisztáson található az öreg hölgy nevet kapott hatalmas lombkoronájú juharlevelű platán.

A közel 7 méter átmérőjű fának három törzse fonódik egybe, hosszan kinyúló ágait rudakkal támasztották alá, így védve a leszakadástól. Ezt a gyönyörű fát Kende Zsigmond ültettette az 1800-as években, amikor is a kastélyhoz tartozó angolkertet telepítette.

A 2003-ban mért adatok alapján:

  • A fa törzskörmérete: 696 cm
  • Magassága: 26 m
  • Kora: körülbelül 180 év

Magyarországi fák rangsorai

Az Öreg Hölgy ezekkel a méretekkel azonban még mindíg "csak" a 20. legnagyobb törzskörmérettel rendelkező platán hazánkban. Mindamellett az egyik legszebb.

Pósfai György "Magyarország legnagyobb fái - Dendrománia" című könyvében, illetve weboldalán tette közzé a magyarországi fa matuzsálemekből álló gyűjteményét. Az adatbázis több, mint 3000 fa adatait tartalmazza fotókkal és GPS koordinátákkal.

Egy egy kirándulás alkalmával érdemes rátekinteni a fent említett térképes adatokra, mert letérve a főutakról néhány perces kitérővel az Öreg Hölgyhöz hasonló csodákat láthatunk az országunk számos pontján.

Az év fája verseny

Az Ökotárs Alapítvány által szervezett "Év fája" verseny tette híressé és a település büszkeségévé az Öreg hölgyet. Ez a verseny 2002-ben Csehországból indult, a kezdeményezéshez azóta számos ország csatlakozott. 2011-ben először az országos győztesek az Európai Év Fája címért is versenyezhettek egymással. Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. Az Év Fája vetélkedő keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát díjazzák, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban. A nevezett fák közül a zsűri választotja ki a döntősöket. Ezek vesznek részt a nyilvános döntőben, melyben legtöbb közönségszavazatot kapó fa nyeri az Év Fája címet.

Mi minden évben szavazunk és oldalunkon is biztosan ott lesz a felhívás az aktuális versenyről.

Érték

Legyen az egy óriás matuzsálem vagy egy kiörgedett kert végi cédrus mi az értéket látjuk benne és amíg a környezetünket díszítheti addig csodáljuk.

Tudnunk kell azonban, hogy a fák egy része, elsősorban a hasonló öreg egyedek tüzifaként végzik, az korukból adódó szerkezeti jellemzőik ugyanis nem teszik lehetővé a faipai felhasználásukat. Mi azonban nem így látjuk. Ezeknek az anyagoknak lelke van és ahogy a természetben járva feltöltenek minket energiával úgy otthonunkba is képesek tiszta természeti értékeket vinni.

Az egyedi erezet, a görcsök, az elszineződések mind mind mesélnek. Elmondják a fa több évtizedes történetét. Ezt a történetet keressük és nem engedjük a tűzbe veszni, hanem legjobb tudásunkkal megformáljuk és otthonokba visszük.


"Amikor az erdőben jársz-kelsz, és azt hallod, hogy a fák lombjai halkan susognak, figyelj rájuk, mert azt mondják neked: mi is a testvéreid vagyunk."

Boldizsár Ildikó

Forrás:

Tekintse meg termékeinket a webáruházunkban!
További ötlekért, érdekességekért kövessen minket facebookon, instagramon!

Olvasd el a természetes lakberendezésről szóló cikkünket is: ITT!